Gdyby tak przyjrzeć się codziennej diecie i stylowi życia, może okazać się, że już niewielkie zmiany zapoczątkują znaczące zmiany i bardzo korzystnie wpłyną one na zdrowie całego naszego organizmu i wszelkie procesy zachodzące w ciele. Spośród owoców i warzyw, najwięcej błonnika zawiera grupa suszonych warzyw. Jest to jednak dosyć rzadki składnik codziennych posiłków. Zdecydowanie częściej na talerzach pojawia się na przykład marchew, która zawiera około 3, 6 gram błonnika pokarmowego w 100 gramach produktu.

 

Zawiera także witaminy takie jak A, C, E, H, K, PP oraz witaminy z grupy B. Bogata jest także w składniki mineralne, między innymi miedź, fosfor, wapń, potas, sód i cynk. Marchew jest bardzo cennym produktem w kuchni, ponieważ ponadto posiada w swoim składzie kwas foliowy, kwas jabłkowy i pektyny. Wszystko to powoduje, że marchew wpływa nie tylko na skórę, wygładzając powstałe zmarszczki i nadając koloryt, ale także wspomaga wzrok, zapobiega odkładaniu się w naszym organizmie tłuszczu i złego cholesterolu w wątrobie. Marchew obecna może być pod każdą postacią i z pewnością będzie bardzo cennym składnikiem naszych codziennych posiłków, wpływając bardzo pozytywnie na zdrowie organizmu.